GisPro har påbegyndt en kompetenceopbygning omkring anvendelse af OpenSource til webGIS. Det drejer sig primært om webserveren Apache, scriptsproget PHP samt mappingkomponenten MapServer og diverse SVG-baserede komponenter. Se denne side for en mere udførlig beskrivelse af disse komponenter.

PHP er et platformsuafhængigt server-side scriptingsprog, der ikke bare er ganske gratis at anskaffe, men det er også enkelt og effektivt. Det minder meget om ASP, men er hverken bundet til anvendelse af Windows eller til anvendelse af Microsoft Internet Information Server (IIS). PHP understøtter Mapserver direkte gennem et specifikt interface-bibliotek.

Men selv under Windows er løsninger bygget med PHP er klart at anbefale fremfor løsninger med f.eks. ASP. Efter at PHP version 4 i 2000 fik indbygget COM- og VARIANT-support, er den det optimale valg. Se også denne side om PHP til webGIS.

Mapserver er den første rigtige Open Source GIS-server, og som sådan har den en bred og trofast brugerskare. På trods af Mapservers noget gammeldags implementering, så har teamet bag programmet fået implementeret endog særdeles avancerede teknologier. Specielt kan nævnes bestræbelserne bag OGR (en del af GDAL), hvor der er implementeret tilgang til snart enhvert offentligt tilgængeligt vektorformattet GIS-dataformat, inkl. PostGIS og generisk WKT (WellKnownText). Fokus er klart på de nyere standarder, formater og teknologier, og Mapserver er blevet moden nok til produktionsbrug.

MapInfo MapXtreme-løsningen "Hello World" i PHP4 kan ganske gratis downloades fra denne adresse. Kørsel kræver naturligvis at PHP er installeret på din web/applikations-server. PHP downloades gratis fra PHP.net.


© 2001-2021 GisPro.dk. All rights reserved